onsdag 8 juli 2015

Utmanad, svarar med kakor

Det har varit lite si och så med det kreativa på sistone. Skrivit har jag ju gjort men jag har inte haft ro att förlora mig i något annat skapande på det där underbara lustfyllda sättet. Passande då att jag fick en spark i baken via en utmaning på fb. I fem dagar ska jag visa upp något som jag har gjort den dagen.  Jag mjukstartar lite med att visa kakorna som jag bakade. Receptet hittade jag för länge sedan hos Sara men hann glömma bort det både en och två gånger. Men när jag väl hade bakat och smakat så går de inte att glömma. Såååå goda! Och smidiga också för de är glutenfria, laktosfria (om man använder rätt choklad), vegan och utan både vitt socker och mjöl. Så man kan bjuda de flesta vänner på dessa :-)



Tanken är att jag på fb ska utmana en person per dag som de följande fem dagarna ska visa upp något de har gjort. Men jag utmanar alla som känner att de behöver den där sparken i baken. Och så utmanar jag alla att testa receptet även om ni tänker "det där kan väl inte bli gott". För gott det blir det!

Jag har modifierat receptet lite eftersom jag är mer förtjust i lite bitter chokladsmak än söt sådan. Har ändå skrivit in orginalingredienserna också så ni med kan prova er fram till vsd ni gillar bäst.



Chilichokladkakor med tranbär
2 msk linfrön eller chiafrön (jag har hittills använd chia)
3/4 dl vatten (i receptet står lönnsirap eller flytande honung men jag har minskat och minskat på den mängde och nu kör jag utan)
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 dl kokta svarta bönor
2 msk kokosolja
3/4 dl kakao
1/2 tsk kajennpeppar
3/4 dl hackad mörk choklad (70 %)
1/2 dl hackade torkade tranbär (jag använder de osötade)

Sätt ugnen på 175°C.

Rör ut vaniljpulvret i vätskan och rör i fröna, låt stå. Mixa bönorna tillsammans med kokosolja, kakao och kajennpeppar, det ska bli en jämn klet. Rör ned fröblandningen, se till att det blandas ordentlig.  Vänd ned chokladen och tranbären. Klicka ut smeten på en bakpappersklädd plåt, platta till dem. I orginalreceptet ska man strö över flingsalt men det blev ingen favorit hos mig så jag hoppar det.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min beroende av storlek. Kakorna ska fortfarande vara mjuka. Ät och njut. Eller förvara kakorna i en burk i kylen eller frysen, smakerna står ut mer när de är nybakta.

1 kommentar:

  1. Bra med påminnelse, de där kakorna borde jag baka igen =)

    SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.