fredag 20 december 2013

Tjugonde december


”Nu ha vi ljus här i vårt hus, julen är kommen, hopp tra-la-la-la. Barnen i ring dansa omkring, dansa omkring.” Hans falsksång blandar sig med doften av senap där hon står och kletar med skinkan.
”Tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, la-la” stämmer hon in ”Jäklars! Nu fick jag senap på mig igen.”
”Vi kan snart griljera dig också” skrattar han och lägger i några råa potatisar i köttkvarnen. I bunken väntar det redan malda köttet och löken. Från morteln stiger doften av kryddpeppar. ”Vi la aldrig någon fisk i lut i år, tänkte du på det?”   
”Det har du sagt i åtta år nu, du som inte ens tycker om den.”
”Men den tillhör på nått sätt julen. Precis som att göra egen korv.”
”När ska du acceptera att traditioner förändras?” suckar hon och klämmer ut en rejäl klick senap.
”Jag tycker bara inte om förändringar.” säger han och ackompanjerar varje ord med ett rejält tag med veven.
Hon stannar upp i sitt arbete och krymper ihop lite med tom blick. ”Men du….” säger hon trevande ” har du tänkt på att… ” hon sträcker på sig när de får ögonkontakt ”Om alla traditioner hade bestått, om inget hade förändrats, då hade inte ert familjeföretag funnits.” och så naglar hon fast honom med blicken ”Då hade du varit arbetslös!” Nöjt drämmer hon till skinkan med slickepotten.
”Men så kan man ju inte tänka.” viskar han.
”Kom tag en sväng, klappar i mängd julbocken hämtat, hopp traa-la-la-la.” sjunger hon och sträcker sig efter ströbrödet.


Potatiskorv/Värmlandskorv










Hälften rå potatis, skalad.
Hälften nötkött eller blandat nöt och fläsk, färs eller egenmald.
Gul lök (1 stor till 1,5kg potatis)
Salt
Kryddpeppar, svartpeppar.

Mal kött, potatis och lök. Blanda ned kryddor, provstek en klutt korvsmet och smaka av, blanda i mer kryddor tills du är nöjd. Stoppa i fjälster eller rulla in i aluminiumfolie. Frys in eller sjud direkt i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett avtryck.